”Respectul de sine” va omorî toți fluturii din lume...

        Dacă ”respectul de sine” înseamnă să întorci spatele unei persoane pe care ai apreciat-o, cineva care a avut un loc special în ființa ta, spunând: ”Mă depășesc problemele tale, nu mai ești cel care îl știam”, ”Am spus tot ce aveam de spus” - și singurul lucru - de fapt - care ți se cere este comunicarea... 
        Atunci trăiască ”respectul și să piară toți fluturii sau urșii panda sau oricine ar vrea să ne perturbe din starea noastră de echilibru perfect.

Toți avem multe probleme, trăim pe resurse împrumutate din viitor, pe vise/planuri clădite pe nisipurile mișcătoare ale prezentului, trăim în criză de timp, nu ne mai ajungem să acordăm suficientă atenție nimănui.
       A refuza comunicarea total - cu o persoană pe care am iubit-o poate, sau ne-a fost un model este altceva, și nu o emancipare ci o limitare. Unii respinși vor merge la sală, vor da 2-3 pumni în sacul de box, vor înnota 2-3 bazine sau vor face 2-3 curse lungi și se vor răcori. Sau orice alt hobby/dependeță prin care să treacă peste tăcerea celuilalt.

      Pentru cineva care trăiește din și pentru cuvinte - un fluture, un papagal sau de ce nu o persoană - refuzul comunicării nu poate fi înlocuit, sacul de box, bazinul de înot sau camioanele pentru el sunt tocmai cuvintele... Desigur va vorbi de unul singur, sau cu pereții, ceea ce nu îl va vindeca de orice problemă ar fi avut.
      Lipsa comunicării - pur și simplu - este factorul care îndepărtează două persoane până acolo unde nu mai există suficiente puncte de vedere comune pentru a menține o relație indiferent de starea inițială. Fiecare va purta în sine o imagine falsă a celuilalt, o fotografie veche ce nu mai corespunde realității prezente.
   De aici până la înstrăinare, e doar un pas. Nu contează cu adevărat evenimentul în sine, ci acele diferențe acumulate. Acea discrepanță între fotografie și realitate. Și pentru că suntem umani, și ”comunicăm uman” vom alege de cele mai multe ori fotografia, refuzând realitatea. ”...”X” pe care îl știam nu ar fi făcut așa (ceva), el ar fi procedat altfel etc.”. Până la urmă, un refuz al realității și o idealizare a unui trecut care - cel mai probabil - nu a existat niciodată, decât în imaginația proprie. 

Daniel S. Gelu
_______________________

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu